Webkészítés - Off Topic
Ezt a fórumtémát föként spetyo -nak nyitottam, de a honlapot készíteni vágyóknak is hasznos információkkal...
Hozzászólások: 4 db
Új hozzászólás írása

Webkészítés - Off Topic

Ezt a fórumtémát föként spetyo -nak nyitottam, de a honlapot készíteni vágyóknak is hasznos információkkal szolgáll. Jelen írás megértése csak alapos Total Commander ismerettel lehetséges.

Fontos, hogy jelen információ olvasását elejétöl kezdjed, és ne a közepébe vágj!


Hogy müködik az internet?

Az internet legalább kettö, de inkább több számítógépek kommunikálása. Amikor a kliens gép (hétköznapi internetezö) megnyit egy internetes weboldalt, a szervergéppel (a weboldalt szolgáltató számítógéppel) lép kapcsolatba. Minden számítógép rendelkezik egy IP címmel (kliens gépnek idöközönként változik), amely segítségével kommunikálnak a világhálón a gépek. A domain (internetcím) segítségével a több számjegyböl álló megjegyezhetetlen karakterláncot egy egyszerü címre vált be. Vegyük például a BBen.hu esetét. Az IP cím legyen 0.0.0.0 (nem az). Ha egy átlagos internetezö beirja böngészöjébe a BBen.hu címet, az kapcsolatba lép a DNS géppel (domainokat tároló szerver), és az visszaküldi a böngészö számára a BBen.hu -hoz tartozó IP címet, így a kliens gép csatlakozik a szerver géphez a kapott IP cím segítségével, és létrejön az adatátvitel, illetve letöltödik a kért oldal, fájl.

Hogy müködik az FTP?

Az FTP hasonló elvvel müködik a fent leírtakhoz. Ha vesszük az ftp.atw.hu elérést és megadjuk a spetyo felhasználónevet, akkor a Total Commander elöször a DNS gépen keresztül kideríti a szerver IP címét, csatlakozik az interneten keresztül a szervergéphez, majd megkeresi a spetyo mappát és megadja neki a beírt jelszót és kilistázza a mappa tartalmát. Ebbe a mappába (mostantól nevezzük tárhelynek) másolhat be fájlokat a tárhely tulajdonos. Vegyük példának a file.zip fájlt! Sikeresen csatlakoztunk a tárhelyhez, feltöltöttük a file.zip fájlt! Mivel egy atw.hu -s tárhelyhez csatlakoztunk és spetyo felhasználónevet kaptunk, így nagy valószínüséggel spetyo.atw.hu lesz az oldalcím is. Tehát az imént feltöltött fájlt a http://www.spetyo.atw.hu/file.zip címen érhetjük el. Mivel a böngészönk automatikusan hozzáadja a http:// elötagot, így elegendö megadni a spetyo.atw.hu/file.zip címet a böngészönek, ám ha honlapot akarunk a késöbbiekben programozni, a http:// elötag elengedhetetlenül fontos a hivatkozás megfelelö müködése érdekében. Felmerült spetyo felhasználómmal az a probléma, hogy összekeverte az ftp:// csatlakozási címet a http:// elötaggal, ami súlyos hiba. FTP-hez csatlakozni, adatokat feltölteni speciális programmal tudunk. Ha a böngészönkbe beírjuk az ftp://atw.hu címet a program kéri a felhasználónevet (a szerveren található mappád, tárhelyed) és a jelszót. Ezek helyes megadása után a böngészö jó esetben kilistázza a tárhelyen található fájlokat, mappákat. Ez a funkció egyes böngészökben csak kiegészítésként szolgáll. Az ftp és a http elötag nem összekeverendö egymással, vegyük észre, hogy az ftp elötag a tárhelyen való adminisztrálásra szolgáll, a http elötag pedig a kliensgép számára adatok, fájlok letöltésére, egy weblap megnyitására, egy letöltés mentésére, és még sorolhatnám...

Honlapot szeretnék

A honlapkészítés izgalmas rejtelmeibe most nem mennék bele, ugyanis ezek összeségével új könyvet írhatnánk, e dokumentum helyett. Rengeteg honlapkészítéssel kapcsolatos információt találhatsz a hálón. Csak a legfontosabbakat említem most meg.

Ahhoz, hogy egy komplett és jól látogatott weblapot állítsunk elö, összesen 5 programozási nyelvet kell megtanulnunk. Nekem ezeket két év alatt sikerült elmélyítenem, ám ennél intenzívebben is megtanulhatók a nyelvek. A nevek nem sok mindent árulnak el, de rájuk tudsz keresni a világhálón. Az egyik a CSS, a sablonok elöállítására használatos nyelv, stíluslap. A második a HTML, a legkiterjedtebb programozási nyelv, ez a honlap úgymond teste, ez a legfontosabb az öt programozási nyelv közül. A harmadik a JavaScript, ami például egy élö óra megjelenítéséhez, vagy egy hóesés effekt alkalmazásához szükséges. Talán a nyelvek közül a legbonyolultabb, inkább csak kiegészítö. A negyedik programozási nyelv nemrégiben jött létre, neve a PHP, mely rendkívül sokrétegü. Ezzel a nyelvvel lehet különbözö müveleteket végezni, mappákat, fájlokat létrehozni, egy regisztrációs rendszert elöállítani és még sok más rengeteg hasznos akciót. Az ötödik nyelv a mySQL, amely egy adatbázisrendszer. A BBen.hu is mySQL rendszert használl. A mySQL-t a PHP kezeli, a PHP tud bele írni, adatokat kinyerni belöle. A mySQL tárolja a fórumüzeneteket, regisztrációs adatokat, letöltések információit, stb... A mySQL -t egy táblázathoz tudnám hasonlítani. Sorok és oszlopok együtteséböl áll.

Egyenlöre ennyit tudtam segíteni, ezt a fórumtémát folyamatosan bövítem majd információkkal, remélem segítettem...
Beküldő: adminHozzászólás elküldve: Febr. 16. 16:35

RE: Webkészítés - Off Topic

szasztok én még uj vok it de csak azért regisztrátam mert kvancsi vok ki az admin?eek
Beküldő: babHozzászólás elküldve: Márc. 07. 19:50

RE: Webkészítés - Off Topic

Nem a nevem, hanem a az Adminisztrátor rövidítése: admin
Beküldő: adminHozzászólás elküldve: Márc. 08. 14:29

RE: Webkészítés - Off Topic

hogy értette?
Beküldő: adminHozzászólás elküldve: Márc. 08. 15:30
Új hozzászólás írása

  Keresés a felhasználók között
  Keresés a fórumban
Szerkessz saját blogot, teljesen ingyen Hallgass bele a funbit zenetárba, a legjobb zenékbe