Miben különbözik a szoftvertelepítés Ubuntun a Windowson megszokottól?

Az Ubuntu a Windowson megszokottól teljesen eltérően kezeli a szoftvertelepítést. Ha egy alkalmazást Windows alá akar telepíteni, normális esetben meg kell vennie a szoftvert tartalmazó CD-t, vagy le kell töltenie egy telepítőcsomagot az internetről. Ezután futtatni kell a telepítőprogramot, amely végigvezeti a telepítési folyamaton. Ubuntu alatt csak egy csomagkezelőt kell megnyitnia, amelyben kiválaszthatja, és egy gombnyomással telepítheti a kívánt alkalmazást. Az eltávolítás ugyanilyen egyszerű.

A csomagkezelő az alkalmazásokat egy szoftvertárolóból tölti le, amely egy alkalmazásokat tároló hely az interneten. Ezek az alkalmazások csomagokba vannak szervezve, amelyek a telepítéshez szükséges összes információt tartalmazzák. Ha akar, letölthet csomagokat a webböngészője segítségével, de általában sokkal kényelmesebb ezt a csomagkezelőre hagyni.

Néhány csomag működése más csomagok telepítésétől függ. Egy szövegszerkesztő csomag például megkövetelheti egy nyomtatókezelő csomag telepítését. A csomagkezelő automatikusan telepíti ezeket a függőségeket.

Alapértelmezésben csak a hivatalos Ubuntu szoftvertárolók alkalmazásai érhetők el a csomagkezelőben. Ha nem talál egy keresett alkalmazást az alapértelmezett tárolókban, felvehet más („harmadik féltől származó”) tárolókat, amelyekből telepítheti.
Oszd meg a cikket másokkal is!

További tutorialok

Szerkessz saját blogot, teljesen ingyen Tekintsd meg a legjobb zeneszövegeket