FLAC – veszteségmentes audio tömörítés

FLAC – Free Losless Audio Codec. Mint az már a nevéből is kitűnik, segítségével veszteségmentesen lehet az audio lemezeinket arhiválni a “szokásos” WAV formátumnál kisebb helyen. A működésére talán a legjobb hasonlat hogy ha egy BMP képet ZIP-pel tömörítünk, kisebb helyet fog elfoglalni de a minősége nem változik, kicsomagolás után ugyanúgy és ugyanazt fogjak visszakapni. A FLAC tömörítés egy fontos pontban tér el a ZIP-es példától: lejátszható.Tehát a FLAC formátumban tárolt zenéinket ugyanúgy hallgatjuk mintha csak MP3-t vagy WAV-t készítettünk volna, csak az előbbinél lényegesen jobb minőséget eredményez, az utóbbinál pedig kisebb helyet igényel.

Mit érdemes tudni a FLAC tömörítésről?
Először is hogy teljesen ingyenes, nagyon sokféle platform alatt elérhető és használható. A honlapján ( http://flac.sourceforge.net/
) megtalálható letölthető formában, olvashatók a vele kapcsolatos hírek, gyakran feltett kérdések stb…
Maga a formátum szvsz egyre jobban elterjed, valószínűleg köszönhetően ez a szintén terjedő szélessávú interneteléréseknek. Igaz hogy az MP3-mal szemben ez nem tudja a számokat eredeti méretük töredékére lenyomni – kb a felére tudja – de mivel ma már igen sok netezőnek van chello-ja, adsl-e stb.. így ez már nem akkora probléma. A méretért cserébe pedig megkapjuk az eredeti minőséget.
A FLAC formátumot pl. le lehet játszani a Winamp segítségével, csak fel kell tenni hozzá az alábbi plugint:
Flac Plugin for Winamp 2 and Winamp 5
A Winamp segítségével akár WAV fájllá is lehet konvertálni (mondjuk ha úgy kényelmesebb visszaírni az audio lemezt), mindössze annyit kell tenni hogy programban az “Options/Preferences/Plugins/Output/Nullsoft disk writer” plugin “preferences” gombjára kattintva meg kell adni (illetve megadható, mert alapértelmezett a C:\ meghajtó) hogy “Output file mode: force WAV file”.
Arra érdemes figyelni hogy a Winamp-ban ki legyen kapcsolva az ismétlés, aztán hadd szóljon. Ahogy játsza le a számokat, úgy kerülnek a C:\ meghajtóra WAV formátumban.
A FLAC formátumból közvetlenül visszaírható az audio lemez is pl. Nero-val, e plugin segítségével:
FLAC v1.0.0.33
Itt található egy összehasonlító táblázat a különböző veszteségmentes tömörítésekről:
http://members.home.nl/w.speek/comparison.htm
A FLAC alapvetően command line típusú program, de mint oly sok ilyenhez, ehhez is található frontend (windows):
Flac frontend (http://members.home.nl/w.speek/flac.htm)
A frontend-t nézzük meg kicsit jobban. Szóval a FLAC honlapjáról a “download” menüpont alatt megtalálható a “FLAC 1.1.2 for Windows with installer” letölthető állomány. Ezt leszedve egy szokásos wines installert kapunk, ami felnyomja a gépünkre a Winamp plugintól kezdve a Nero pluginon keresztül a FLAC frontend-et is (jelenlegi verziószám: 1.7)

Mint látható, a használata nagyon egyszerű. Ha pl. megvannak a WAV fájlok (melyeket az Add Files..” gombbal lehet hozzáadni, akkor a becsomagolásuk az “Encode” gombra kattintva elindul.
Az” Output directory”-t alapértelmezetten hagyva a *.flac fájlok ugyanoda fognak kerülni, ahol most a *.wav fájlok is vannak. Lehet hozzá “Cuesheet” készíttetni amivel pl. image fájlként ki lehet írni vmelyik cdíró programmal is az eredményt. Az “Encoding options”-nél lehet beállíteni a tömörítés mértékét, amit szvsz érdemes az alapértelmezett 5-ösön hagyni, mert méretben nem, de időben sokat nyerünk vele.
A program használata kb ennyi, persze vannak még gombok de azok adják magukat, nem lehet probléma a kezelésük.
Oszd meg a cikket másokkal is!

További tutorialok

Hallgass bele a legjobb zenékbe a funbit rádión Tekintsd meg a legjobb zeneszövegeket

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/home/sessions/ingyphu1) in Unknown on line 0