Teveszerűek voltak a nagytestű dinoszauruszok

Azonban púpok helyett úgynevezett bőrcsontokban tárolták a létfontosságú ásványokat.

Kanadai paleontológusok szerint kedvezőtlen körülmények között az osteodermákban tartott kalcium és foszfor segítette a hatalmas lények túlélését és kicsinyeik kihordását.

A Guelph-i Egyetem kutatói két madagaszkári szauropoda-dinoszaurusz, egy felnőtt és egy serdülő Rapetosaurus fosszíliáit vizsgálták. A Rapetosaurus Madagaszkáron élt a késő kréta korban, mintegy 70-65 millió évvel ezelőtt.

Más szauropodákhoz hasonlóan négy lábon járó növényevő volt, testhossza a becslés alapján elérhette a 15 métert. A felnőtt Rapetosaurusnál az osteodermák akkorák voltak, mint egy-egy tornazsák. Az, hogy a felnőtt egyed bőrcsontjai üregesek, míg a serdülőé tömörek voltak, arra utal, hogy legfontosabb szerepüket az egyedfejlődés során töltötték be.

Míg a páncélos dinoszauruszok esetében ezek a bőrcsontok gyakorinak számították, a szauropodák közül csak a titanoszauruszoknál figyelhetők meg. A ma élő állatok közül az aligátorok és a tatuk rendelkeznek osteodermákkal.
Oszd meg a cikket másokkal is!

További cikkek

Kiemelt cikk

Az adóhatóság apró trükköket alkalmaz a vagyonvizsgálatoknál. Aki figyelmetlen, könnyen csapdába nyilatkozhatja magát. bővebben...
Szerkessz saját blogot, teljesen ingyen Hallgass bele a funbit zenetárba, a legjobb zenékbe