Napimádó gödrök a Stonehenge alatt

Tovább mélyül a rejtély: Stonehenge már a kőtömbök előtt is szent hely lehetett.

Ugyanis a Birminghami Egyetem, valamint a bécsi Ludwig Boltzmann Intézet régészei felvonolási utat és két óriásgödröt fedeztek fel, miközben geofizikai képalkotó eljárások segítségével pásztázták a területet - a két mélyedést a napfelkelte és a naplemente irányába tájoltak.

A gödrök ráadásul azelőtt keletkeztek, mielőtt ötezer éve létrejött a körkörösen elrendezett kőtömbökből és földsáncokból álló monumentális építmény.

A gödrök Stonehenge-től északra, a "Cursus neolitikus"-nak nevezett ösvényen belül helyezkednek el. Kőtömbök emelkedhettek itt, esetleg cölöpöket verhettek le, vagy tüzet gyújthattak a gödrökben. A 2,5 kilométer hosszú Cursust két párhuzamos árok határolja, amely az északi oldalán megszakad - ez lehetett a létesítmény főbejárata.

A régészek szerint a felvonulók a keleti gödörtől indultak el és - figyelembe véve a nyugati gödörig tartó út távolságát - a processzió épp délre tehette meg az út felét, mikor a Nap pontosan Stonehenge felett helyezkedett el.
Oszd meg a cikket másokkal is!

További cikkek

Kiemelt cikk

Az adóhatóság apró trükköket alkalmaz a vagyonvizsgálatoknál. Aki figyelmetlen, könnyen csapdába nyilatkozhatja magát. bővebben...
Szerkessz saját blogot, teljesen ingyen Hallgass bele a funbit zenetárba, a legjobb zenékbe

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/home/sessions/ingyphu1) in Unknown on line 0