Megóvhatjuk a net veszélyeitől a gyerekeket

Bár a legtöbb gyereket érte már kisebb-nagyobb negatív tapasztalat internetezés közben, a szülők nem eszköztelenek a veszélyek kivédésében.

A 8-17 éves gyerekek csaknem 62 százalékát érte már negatív tapasztalat az interneten – derül ki egy 24 országot érintő nemzetközi vizsgálatból. Tízből közel négy gyerek már komolyabb veszélyekkel is szembesült: helytelen képeket kapott idegenektől, zaklatták vagy a kiberbűnözés áldozatává vált.

A Norton Online Family nemrég közzétett jelentése szerint a szülők az internethasználatra vonatkozó alapszabályok felállításával ugyanakkor sokat tehetnek gyermekeik online védelméért. Ahol állítanak erre vonatkozó házirendet és a gyerekek követik is, megfeleződött a negatív tapasztalatról beszámolók aránya.

A kutatás beszámolt egy új jelenségről, az úgynevezett “cyberbaiting”-ről, amikor is a tanulók addig ingerlik vagy zaklatják a tanárokat az adott közösségi oldalon, amíg azok meg nem törnek, majd az esetet videóra veszik a saját mobileszközeiken, és feltöltik az anyagot az internetre. Ötből egy tanár személyesen tapasztalta, vagy ismer olyan tanárt, aki átélte ezt a jelenséget. Ez lehet az oka, hogy a tanárok 67 százaléka szerint kockázatos a tanulóikkal való barátkozás a közösségi oldalakon.

“A szülők és a tanárok óriási szerepet játszanak abban, hogy biztonságban tartsák a gyerekeket – és magukat – internetezés közben, és az idei Norton Online Family tanulmány megerősítette, hogy valóban szükség van további oktatásra. Míg a szülők 63 százaléka szokott beszélgetni a gyermekeivel az online biztonságról, egyharmaduk továbbra is titokban ellenőrzi gyermekei internethasználatát, vagy közösségi oldalakon folytatott tevékenységeit. Egy őszinte beszélgetés kezdeményezése az iskolákban vagy otthon olykor sokkal hatékonyabb lehet a szabályok egyszerű felállításánál” - mondta Gombás László, a Symantec magyarországi szakértője.

A felmérést 24 országban végezték (Ausztrália, Brazília, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, India, Olaszország, Japán, Új-Zéland, Spanyolország, Svédország, Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Belgium, Dánia, Hollandia, Hong Kong, Mexikó, Dél-Afrika, Szingapúr, Lengyelország, Svájc és Egyesült Arab Emirátusok).
Oszd meg a cikket másokkal is!

További cikkek

Szerkessz saját blogot, teljesen ingyen Tekintsd meg a legjobb zeneszövegeket

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/home/sessions/ingyphu1) in Unknown on line 0