Egereknél 100%-os az új HIV-vakcina

Az amerikai kutatók génterápiája új megközelítést alkalmaz HIV-vírus elleni küzdelemben.

A szokványos védőoltásaink úgy működnek, hogy megtanítják a szervezet immunrendszerét az adott kórokozó felismerésére, és a megfelelő antitestek előállítására. A HIV-vírus esetében azonban eddig nem sikerült hatékony antitestes választ kiváltani ilyen vakcinával, ezért a Kaliforniai Műszaki Egyetem munkatársai más megoldással próbálkoztak.

Az új megközelítésben nem a szervezet immunrendszerét akarják megtanítani a szükséges antitestek előállítására, hanem egy befecskendezett gén segítségével gyártatnák le azokat. A David Baltimore vezette kutatócsoport egy ártalmatlan vírust használt fel az antitestet kódoló gén szállítására.

A kísérleti állatok lábizmaiba fecskendezték be a vakcinát, majd nyomon követték az egerekben termelődött antitestek mennyiségét. Egy éven át magas maradt az egerekben az antitestek szintje, ami a rágcsálók számára gyakorlatilag élethosszig tartó védelmet jelent.

A kutatócsoport néhány éven belül tervezi az emberi tesztelést, ehhez azonban még engedélyekre és támogatókra van szükség. A mostani tanulmányt - melynek eredményét szabadalmaztatni is szeretnék - a Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatta.
Oszd meg a cikket másokkal is!

További cikkek

Hallgass bele a legjobb zenékbe a funbit rádión Tekintsd meg a legjobb zeneszövegeket

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/home/sessions/ingyphu1) in Unknown on line 0