Világhírű lett a magyar kenus rekorder

Dátum: 26/03/2012

Az AP által készített interjú jelent meg a Washington Postban az Atlanti-óceánt kenuval elsőként átevező Rakonczay Gáborral.

A magyar tengeri vándort úticélján, Antiguán érték utol telefonon, Rakonczay Gábor pedig összefoglalta a 60 napos hőskölteményt.

Az utazás legválságosabb pillanata az volt, amikor felborult a 7 és fél méter hosszú, a földkörüli vitorlázó Fa Nándor által gyártott tengeri kenu, a sportember pedig február 6. után senkivel sem tudott kapcsolatot létesíteni, csak miután hétfőn célba ért.

A fő problémát az jelentette, hogy a hajóban nem volt nyomkövető rendszer.

„A szállító az utolsó pillanatban felemelte az árat, és inkább a készülék nélkül indultam útnak, minthogy feladjam azt. Először fordult elő, hogy nem volt nálam nyomkövető rendszer, és ez volt az első alkalom, amikor igazán szükség lett volna rá” – mondta Rakonczay.

A Washington Post kiemelte, hogy az éppen férjéhez tartó Rakonczay Viktória a kritikus hetekben is rendületlenül hitt abban, hogy Gábor életben van, és folytatja az utat.

A magára maradt kenus háromszor is jelzett a közelében elhaladó hajóknak, de ennél több nem történt.

„Lelassítottak, irányt váltottak, valószínűleg láttak valamit a radarjukon. Mivel azonban Vitéz nevű hajóm csak egy méter magas, nem láttak engem a négyméteres hullámok között” – nyilatkozta Rakonczay, aki úgy fogalmazott, gyermekkori álma volt, hogy egyedül evezzen az óceán közepén.

hir24.hu

Hozzászólások