Michael Jackson
Michael Joseph Jackson (1958. augusztus 29. – 2009. június 25.) amerikai énekes, zeneszerző, táncos és üzlete...
Hozzászólások: 1 db
Új hozzászólás írása

Michael Jackson

Michael Joseph Jackson (1958. augusztus 29. – 2009. június 25.) amerikai énekes, zeneszerző, táncos és üzletember. A Jackson család hetedik gyermeke volt. 1966-tól bátyjaival (Jackie Jackson, Tito Jackson, Jermaine Jackson, Marlon Jackson) a The Jackson 5 együttes tagja.[2] Apjuk, Joseph Jackson volt az együttes menedzsere. Michael 1971-ben szólókarrierbe kezdett, és sikerei miatt „a pop királyának” is nevezték.[3] 1982-es albuma, a Thriller minden idők legnagyobb példányszámban elkelt albuma;[3] négy másik stúdióalbuma, az Off the Wall (1979),[4] a Bad (1987),[3] a Dangerous (1991)[4] és a HIStory (1995)[3] szintén a világ legjobban eladott nagylemezeinek listáján szerepel.
A 80-as évek elejére Jackson meghatározó alakja lett az amerikai popzenének és popkultúrának. Ő volt az első afroamerikai előadóművész, akinek klipjeit rendszeresen játszotta az MTV, ami más, addig mellőzött fekete előadók sikerét is elősegítette.[4] A Billie Jean című dalhoz készített klip volt az áttörés, ezt követte a Beat It és a Thriller című dalok klipje. Az MTV erősen bízott abban, hogy ha a videoklipeknél promóciós eszközből művészeti formát csinál, azzal a csatorna hírneve is nőni fog[4]. A Black or White és a Scream videoklipjének köszönhetően Jackson az 1990-es években is gyakran szerepelt az MTV-n.[4] Televíziós sikerei mellett számos nehéz tánctechnikát népszerűsített: a robottáncot, a moonwalkot (holdsétát), gondosan kidolgozott színpadi előadásaival.[4] Egyéni zenei hangzása és énekstílusa hatással volt több hip-hop, popzenei és R&B-előadóra, több generációban.
Jackson több mint 300 millió dollárt gyűjtött és adományozott Heal the World Foundation[5] nevű alapítványának, és 39 segélyszervezetet támogatott. Személyes élete – beleértve változó megjelenését és viselkedését – jelentős problémákat és vitákat váltott ki, amelyek romb...
Beküldő: adminHozzászólás elküldve: Ápr. 10. 19:53
Új hozzászólás írása

  Keresés a felhasználók között
  Keresés a fórumban
Hallgass bele a legjobb zenékbe a funbit rádión Tekintsd meg a legjobb zeneszövegeket