Ritkán látható légköri jelenséget fényképezett e…

Dátum: 08/09/2012

Az Alpok hatalmas sziklafalai előtt a sarki fényhez hasonló légkörfény zöldes sávjai láthatók. Ladányi Tamás Olaszországban készült felvételét a NASA a nap felvételeként díjazta.

A világ egyik legnagyobb látogatottságú csillagászati honlapja, az NASA által működtetett Astronomy Picture Of the Day ritka légköri jelenségről, az úgynevezett légkörfényről készült felvételt mutatott be, amelyet a nemzetközi viszonylatban is elismert hazai asztrofotós, Ladányi Tamás készített.

A kép hátterében az Alpok egyik hegycsoportja, a Dolomitok emblematikus helyszíne, a Három Nővér nevű sziklaformáció (németül: Drei Zinnen, olaszul: Tre Cime di Lavaredo) déli falai látszanak, amelynek közelében, kb. 2300 méteres magasságban töltötte az éjszakát a fotográfus. A nagy tengerszint feletti magasság, a zavaró, városi fényektől mentes környezet és a rendkívül tiszta légkör tették lehetővé, hogy a jelenség könnyen, szabad szemmel is megfigyelhető legyen. A panorámakép az éjszaka második felében készült, amikor a sziklák felett átívelő Tejút íve már alacsonyabbra került az égen.

Forrás: Ladányi Tamás//www.astrophoto.hu

A zöldes sávokra felbomló, de akár az egész eget beborító jelenség a sarki fényhez hasonló megjelenésű, viszont - az előbbivel ellentétben - bolygónk teljes felszíne felett előfordulhat kedvező körülmények között. Kialakulása a magaslégkörben (80-100 km) történik, ahol a nitrogén- és oxigénatomokat gerjeszti a Nap sugárzása, amelyek összetett kémiai reakciók hatására fényt bocsátanak ki. Ez a folyamat a naptevékenység intenzitásával is arányos, így a közeljövőben is jó esély kínálkozik a megfigyelésére.

Hozzászólások