Hasznos tippek síelés előtt

A síszezon közeledtével érdemes szót ejteni az utasbiztosításokról. A legfontosabb tudnivaló, hogy ésszerű megkötni, és hogy kevés odafigyeléssel percek alatt kiválaszthatjuk a számunkra leginkább megfelelőt.

Elsőként az utasbiztosítás fontosságára hívjuk fel a figyelmet, mert ez a kis költségű előrelátás (naponta kb. egy kávé áráért) nagy mértékben csökkenti az utazás alatti kellemetlenségek által okozott károk és gondok mértékét.

A biztosításnak köszönhetően váratlan betegség, baleset vagy útipoggyászban esett kár esetén a nap 24 órájában hívható magyar nyelvű segítséget kaphatunk a világ szinte bármely pontján. Ha megtörtént a baj, érdemes azonnal felhívni a biztosítási kártyánkon lévő számot, ahol az assistance központ teljes körű felvilágosítást nyújt. Ilyen segítség lehet, hogy hol van a legközelebbi egészségügyi intézmény vagy a helyi rendőrörs, de kérhetünk akár tolmácsszolgálatot is.

Ha elmulasztjuk a bejelentést, a biztosító csak korlátozott mértékben téríti meg a kárunkat. Baleset vagy betegség esetén a kórházi ellátás árát nem a biztosítottak rendezik, csupán a felmerült egyéb költségeket (pl. gyógyszerköltség) kell kifizetniük, de ezeket a kiadásokat számla ellenében utólag visszatéríti a biztosító.

Az utóbbi években egyre elterjedtebb, hogy pénzintézetek az általuk kibocsátott bankkártyákhoz utasbiztosítást is adnak. Jogosan merül fel hát a kérdés, hogy minek kössünk egy új biztosítást, ha a bankom már megajándékozott eggyel? A válasz viszonylag egyszerű: a bankkártyához kapcsolódó utasbiztosítási szerződések az esetek túlnyomó részében a legolcsóbb alapcsomagot tartalmazzák, melyekből sokszor kihagyják az alapvetőnek hitt biztosítási tételeket – sportbaleset esetén (ami azért a sípályán előfordulhat) nem biztos, hogy egyáltalán fizetnek valamennyit. További szempont, hogy a bankkártyához kapcsolt utasbiztosítás általában csak egy főre szól, ami családi utazás esetében nyilván nem elégséges.

Az utasbiztosítást számos helyen megköthetjük, az utazási irodáktól a biztosítókon át akár az interneten is. Ez utóbbi megoldás a legkényelmesebb, a neten ugyanis megtalálható az összes szolgáltató valamennyi ajánlata, és a számunkra ideális csomag kiválasztása után percek alatt rendezhetjük a járulékos költségeket is, online módon.

Nagyon fontos odafigyelnünk a poggyászbiztosításunkra. A fényképezőgép vagy videokamera gyakran a tolvajok elsőrendű célpontja lehet, ám az olcsóbb biztosítási csomagok ezek megtérítését eleve kizárják, vagy csak minimális összegig vállalnak rá kártérítési kötelezettséget. Jellemzően nem térítenek meg az utasbiztosítások ékszereket, valódi szőrméket, bélyegeket, hangszereket és fegyvereket sem, de a karórák is gyakran szerepelnek a kizárások között. Ha ilyen tárgyak biztosítására van szükségünk, akkor azt a biztosítókkal történő személyes tárgyalás útján tehetjük meg.

Az EU területén érvényes Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltásával bizonyos sürgősségi egészségügyi szolgáltatásokat ingyen vehetünk igénybe. A részletekről az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján (www.oep.hu) tájékozódhatunk.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu, www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Forrás: Hir24
Oszd meg a cikket másokkal is!

További cikkek

Kiemelt cikk

Az adóhatóság apró trükköket alkalmaz a vagyonvizsgálatoknál. Aki figyelmetlen, könnyen csapdába nyilatkozhatja magát. bővebben...
Hallgass bele a legjobb zenékbe a funbit rádión Tekintsd meg a legjobb zeneszövegeket