Népszámlálás: csak jövőre lesznek végleges adatok

Dátum: 26/03/2012

Több mint két hónappal később – valószínűleg 2013 elején – tudhatjuk meg a 2011-es népszámlálás végleges adatait. A kérdőíveket közmunkások dolgozzák majd fel.

Az népszámlálás adatainak feldolgozása két ágon folyik. Az előkészítés tervszerűen halad, az adatok beolvasásában volt csúszás. "Jelenleg azt vizsgáljuk, hogy a népszámlálási kérdőívek fizikailag alkalmasak-e, a laprevízió és az utóvizsgálat során azt ellenőrizzük, hogy nincs-e duplikáció, például az albérletben élőket nem számolták-e két helyen. Ezzel 1-2 napon belül elkészülünk" – mondta az FN24-nek Virágh Eszter, a népszámlálás szóvivője.

A másik vonal az adatbevitel, amelyet az Educatio Nonprofit Kft. végez. Itt volt némi csúszás, a legújabb rendelet szerint május 15-éig kell elkezdeni a lapok digitalizálását. Virágh Eszter azt reméli, ezután már felpörögnek az események. A végleges adatok a tervek szerint idén december végére születtek volna meg, most úgy tűnik, hogy a 2-2,5 hónapos csúszás miatt ez 2013 elejére tolódik.

Az előzetes adatok nem a kérdőívek adatai, hanem a számlálóbiztosok és a felülvizsgáló munkatársak összesítései alapján születtek meg. Ebben alapinformációk lesznek, például hogy hányan élnek Magyarországon, a lakosság nemi összetételéről, a lakások számáról, valamint a megyénkénti adatokról számol be a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Öt hónap telt el a népszámlálás befejezése óta, más országokban ennél több idő kell el az eredmények közléséig. A szakmailag nyers adatokat pedig nincs értelme közölni – tette hozzá a szóvivő.

Közmunkásokkal dolgoznak

Korábban úgy tervezték, hogy március 1-jén megkezdődik a kérdőívek feldolgozása, ám a pályáztatás elhúzódása és a Közbeszerzési Hivatal néhány határozata miatt csúszott a kezdés. A kormányrendelet szerint az Educatio Kft. kapta meg a feladatot, az adatok digitalizálására közfoglalkoztatottakat is alkalmaznak majd.

Az adatok feldolgozása optikai leolvasós rendszerrel történik majd, ezért nincs szükség kézi rögzítésre. A kérdőíven volt azonban több olyan kérdés is, amelyre nem egy „x” beírásával kellett válaszolni, hanem szövegesen (például vallás vagy nemzetiség). Ezt a leolvasó nem tudja kezelni, értékelni, ezért ezeknek a feldolgozása más módszerrel történik majd.

Forrás: FN24

Hozzászólások